Eremitu

Atracții turistice

Comuna Eremitu este aşezată pe partea de sud-vest a Munţiilor Gurghiului, la poalele Muntelui Becheci, la cursul superior al Pârâului Niraj, la o altitudine de 560 m de la nivelul mării.
Accesul în comună se face pe drumul judeţean 153A. Cele mai apropiate localităţi sunt: Miercurea Nirajului la 15 km, Sovata la 18 km, Reghin la 25 km şi Târgu Mureş la 35 km.

Comuna străbătută de Râul Niraj este format din cinci sate: Eremitu, Călugăreni, Câmpu Cetăţii, Dămieni şi Mătrici. Localitatea de reședință a comunei este satul Eremitu, iar doi sate din unitatea administrativă teritorială au un rol important din punctul de vedere al turismului rural.

De asemenea în satul Călugăreni găsim ♦ mănăstirea și biserica franciscană medievală, una dintre cele mai remarcabile monumente arhitecturale religioase de pe Valea Nirajului, ♦ săpăturile arheologice în castrul roman, unul dintre puţinele castre necercetate de pe limesul Daciei, ♦ expoziția ”Time Box”, expoziţie organizată în cadrul proiectului de cercetare Digitalizarea limes-ului roman, ♦ Capela de lemn Sfântul Ioan Botezătorul construită din lemn în secolul al XVIII-lea, împreună cu ♦ teiul care îşi are rădăcinile sub clădirea capelei și este socotită ca fiind cel mai vechi copac viu din Transilvania, ♦ Teatrul Șură, care oferă spațiu pentru o serie de evenimente culturale și nu numai pe parcursul lunilor mai calde, ♦ casa memorială Kacsó Sándor, casa natală a scriitorului.

Atracția turistică principală a satului Câmpu Cetății este ♦ păstrăvăria, întemeiat prin anii 1930 cu un succes neîntrerupt până în zilele noastre. Localitatea găzduiește evenimentul ♦ Parada Baloanelor cu Aer Cald, eveniment distractiv recunoscut internațional. Turiștii pot opta pentru drumeții în codri înconjurători chiar spre Lacul cu Arini, la cetatea Vityál sau Piatra Likaskő.