Eremitu

Măsuri dispuse la nivel național pentru a preveni răspândirea gripei aviare

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureș transmite recomandări cetățenilor pentru a preveni apariția gripei aviare în județ.

Având în vedere situația epidemiologică actuală legată de evoluția influenței aviare în mai multe țări ale Uniunii Europene, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis mai multe note de serviciu în acest sens, menite să informeze și să stabilească măsuri concrete referitoare la înaspirarea mijloacelor de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populației, exploatațiilor comerciale de păsări, grădinilor, etc.

Se impune astfel notificarea în cel mai scurt timp, a reprezentanților primăriilor de pe întreg teritoriul județului Mureș, despre conținutul NS nr. 27185/17.11.2021.

APLICAREA CU STRICTEȚE A URMĂTOARELOR MĂSURI SUPLIMENTARE DE BIOSECURITATE:

  • separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;
  • evitarea prin toate mijloacele creșterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăpostirea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;
  • interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
  • evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației);
  • prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie;
  • aplicarea măsurilor suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei;
  • prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele.

VA TREBUI LIMITAT PE CÂT POSIBIL ACCESUL TUTUROR PĂSĂRILOR DOMESTICE ȘI A PĂSĂRILOR SĂLBATICE CAPTIVE LA LUCIUL DE APĂ, LACURI, BĂLȚI, RÂURI ȘI ORICE ALTĂ AMENAJARE HIDROLOGICĂ ARTIFICIALĂ SAU NATURALĂ!!